katalogus

  • icon gplus
  • icon twitter
  • icon youtube
  • icon skype
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hangtechnika

Épülethangosítás 
 
Irodáknál, iskoláknál, gyárépületeknél, pályaudvarokon, éttermekben, áruházakban és minden olyan helyen ahol sok ember tartózkodik, nagyon fontos szerepet játszik a tömeges információközlés, azaz PA hangosítás (Public Address). A célok közt szerepelhet a hangbemondás, vészhelyzeti vagy reklám cél, illetve a szórakoztatás, de speciális rendezvények, vagy konferencia hangosítása is. 
 
Az épülethangosításban egy két nagyon ritka kivételtől eltekintve mindig 100V-os rendszerű hangosítást építünk ki. Első pillanatra rendkívül bonyolultnak tűnik a legtöbb 100V-os információs hálózat, noha felépítésében sok rokon vonást mutat bármely hangosító rendszerrel. Az egyedüli különbség, hogy a 100V-os PA rendszerekben az erősítők jelét egy beépített transzformátor alakítja át 100 V-os feszültségre, a másik oldalon közvetlenül a hangszórók előtt is transzformátorok vannak, amik visszaalakítják a 100V-os jelet a hangszórók számára megfelelő feszültségre. 
Erre három fő okból van szükségünk: 
-a kábelezés hossza
-a hangszórók darabszáma
-a teljesítmény illesztése miatt
 
Kábelhossz

Egy épület hangosításakor nem elképzelhetetlen akár több száz, ezer méter kábel behúzása sem. Egy hagyományos ohmikus hangrendszernél már 100 méternél is minimum ötven százalékos jelveszteséggel kell számolnunk, míg a 100V-os hangrendszernél ez még a tíz százalékot sem éri el. 
 
Hangszórók darabszáma

Az épülethangosítási feladatoknál legfontosabb a beszéd érthetősége. Ezért a hangnak mindenhova egyenletesen el kell jutnia, de nem lehet zavaró például egy háttérzene esetén. Ez a feladat csak úgy oldható meg, ha megfelelő számú hangszórót telepítünk. A hagyományos ohmikus rendszernél ez szinte lehetetlen feladatnak minősül a hangszórók ellenállása miatt, míg a 100V-os hangrendszernél ezzel nem kell számolni. Egyetlen szabályt kell csak betartanunk: a hangszórók összteljesítménye nem haladhatja meg az erősítőnk, erősítőink összteljesítményét.
 
Teljesítmény illesztése

Az épülethangosítás tervezésekor gyakran egyéb belsőépítészeti elvárásoknak is meg kell felelni. Így például ugyanolyan hangszórókat kell mindenhova szerelnünk. Egy ohmikus rendszernél ez sokszor gondot okoz, hisz ezáltal előfordulhat, hogy egyik helyen túl hangos, míg másik helyen szinte hallhatatlan a kívánt információ. Ezzel szemben a 100V-os hangsugárzók szinte mindegyike több leágazással van szerelve, ami azt jelenti, hogy a számunkra megfelelő teljesítményre tudjuk azt bekötni.
 
Az épülethangosítási rendszerek kültérre, beltérre egyaránt alkalmasak. Központilag vezérelhetőek előre felvett szövegek, reklámokat képesek tárolni, de természetesen élő hang bemondására is használható. A rendszerek összeköthetőek például tűzjelző rendszerekkel, így akár az előre beprogramozott evakuálási szöveg is automatikusan elindul tűz esetén. 
 
Ha alaposan megfigyeljük a PA rendszereket, észrevesszük, hogy legtöbbjük monó. Miért? A sztereó rendszerek két hangsugárzójához nemcsak hogy két végerősítőre van szükség, hanem a hallgatónak is egyenlő távolságra kell lennie a két hangszórótól, és nem szabad onnan elmozdulnia. Ha elmozdul, nincs többé sztereóhatás. Azonban az épülethangosításnál, háttérhangosításoknál mindig ez a helyzet, hiszen az emberek folyamatosan mozognak a térben, vagy máshol ülnek egy teremben. Ezért a monó technológia tökéletes megoldás ilyen célra 
 
Hangosítási feladatainkat az alábbi fő területeken végezzük:
-100 V-os hangrendszerek
-Konferencia és tolmácsrendszerek
-Szélsőséges igénybevételre kialakított hangtechnikai eszközök
-Különleges design hangsugárzók
 
A felsoroltakon kívül a szakma számos egyéb területével is kapcsolatban állunk, ezáltal egy teljesen egyedi, komplex feladat megoldása sem okoz problémát számunkra. 
 
A komplexitás jegyében vállaljuk a hangosítási rendszerek megtervezését az épületek tervezésekor, valamint már meglévő ingatlanok esetében az épület meglévő adottságaihoz legjobban igazodó rendszer tervezését. Az általunk forgalmazott termékcsaládokra általánosan jellemző a kedvező ár/teljesítmény arány, emellett elsőrendű szempont a megbízható működés és a hosszú élettartam. A széles kínálatból olyan gyártók termékeivel foglalkozunk, melyek biztosítani tudják a megrendelői igények kielégítését, legyen szó akár a legegyszerűbb hangosítási feladatokról egy kisüzletben, vagy akár egy bonyolult, többzónás, multifunkciós rendszerről egy bevásárló központban, melynek meg kell felelni a legszigorúbb evakuációs EN54 DIN EN 60849 szabványnak is.
Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH

Kapcsolat

 

Cím: 1113 Budapest,
         Bocskai út 54.

 

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 1 385 3653
Mobil:  +36 30 428 6090
             +36 30 336 8828
             +36 30 691 4440

magyarorszag

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.