katalogus

 • icon gplus
 • icon twitter
 • icon youtube
 • icon skype
 • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Projektorok

A projektorok kezdetben csak a konferencia technikának képezték szerves részét, ahol ezen eszközöket használták és használják a mai napig prezentációk bemutatására. A technológia fejlődésének és annak köszönhetően, hogy a legtöbb projektor ára ma már sokkal megfizethetőbb, a kivetítők az oktatás világában is egyre nagyobb szerepre tesznek szert és sok intézményben felváltották a napjainkra elavultnak számító írásvetítőket. Persze egy projektor nem csak a vállalati szektorban, vagy oktatásban lehet nélkülözhetetlen, hiszen szórakoztató elektronikai szerepéről sem szabad megfeledkeznünk, ugyanis otthonunkba könnyedén becsempészhetjük a valódi „mozi élményt” egy projektor segítségével.

De mik is egy projektor legfontosabb tulajdonságai, mely paraméterekre kell odafigyelnünk egy projektor kiválasztásánál?

A projektor felbontása és képaránya:

 • SVGA: 800x600 pixel (4:3 képarány)
 • XGA: 1024x768 pixel (4:3 képarány)
 • 720p: 1280x720 pixel (16:9 képarány)
 • WXGA: 1280x800 pixel (16:10 képarány)
 • 1080p, vagy más néven FULL HD: 1920x1080 pixel (16:9 képarány)
 • WUXGA: 1920x1200 pixel (16:10 képarány)
Ha otthoni használatra, elsősorban film nézésre keresünk projektort, akkor érdemes a nagyobb felbontású projektorok közül (720p, 1080p) választani, míg prezentáció, vagy digitális tananyagok bemutatására egy kisebb felbontású projektor is kiváló lehet.

A projektor fényereje:

 • 1500-3000 lm (lumen) közti projektorok éles, jól látható képet csak megfelelően árnyékolt helyiségben képesek kivetíteni. Otthoni alkalmazásra, film nézéshez, megfelelő kontrasztarány mellett, ezen projektorok a legalkalmasabbak.
 • 3000-5000 lm (lumen) közti projektorok gyakorlatilag bármilyen teremben jól látható képet vetítenek közepes méretű felületre. Az ilyen projektorok kiválóak lehetnek például tantermekben, amik mérete nem olyan nagy, mint pléldául egy előadó teremé, vagy auditóriumé és a sötétítés sem oldható meg tökéletesen.
 • 5000 lm (lumen) feletti fényerejű projektorok már jóval nagyobb felületre képesek éles képet kivetíteni, így ezeket elsősorban a nagy előadótermekben, konferencia termekben alkalmazzuk.

A projektor kontrasztja:

Ez az érték azt határozza meg, hogy az adott projektor által előállított legsötétebb fekete és a legvilágosabb fehér szín fényereje, világossága között mekkora arányosság van. Értelemszerűen a filmnézésre használt projektorok esetén nem árt ha a kontraszt arány magasabb, míg az oktatásban, előadásokon használt projektorok esetén ezen arányszám alacsonyabb is lehet.

A projektor izzójának élettartama:

Érdemes odafigyelnünk, hogy az adott projektor lámpája mekkora élettartammal rendelkezik, hiszen egy-egy izzó beszerzésének költsége közel lehet akár egy új készülék árához is.

Házimozinál további fontos kérdés a készülékben található különböző képjavítási eljárások, melyek sokat tudnak javítani a kép minőségén. Különböző projektor gyártók más-más trükköket vetnek be, hogy javítsák az általunk látott képet: az Epson felbontásnövelő technológiát és képkocka-interpolációt használ, az ISF-kompatibilitás továbbá biztosítja a pontos színkezelést a legjobb megjelenítéshez, a Sony projektorok esetén a szabadalmaztatott motionflow technológia biztosítja még a gyorsmozgású képek kristálytiszta látványát is, legújabb házimozi projektorát pedig már valós 4K panellel vértezték fel, mely bámulatos 4096x2160 felbontást produkál.

Mára már a 3D vetítés és a vezetéknélküli kép és videóljátszás is elérhető a házimozi projektorok felső kategóriájában.

Irodai és tárgyalótermi használat esetén más szempontokat kell figyelembe venni a projektor kiválasztásánál

Az első, és legfontosabb kérdés, hogy milyen csatlakozásokkal van ellátva a készülék, hiszen ha vendégelőadót fogadunk, nem feltételezhetjük róla, hogy pontosan ugyanolyan csatlakozó van a laptopján, mint a miénken, vagy kollégáinkén. Általánosnak mondható a VGA bemenet, amely szinte az összes notebookon megtalálható, de az újabb készülékeken ugyanilyen gyakori a DVI, digitális DVI vagy HDMI és miniHDMI, vagy a Display Port (DP) kimenet is.

Amennyiben a projektor rendelkezik USB-A bemenettel, akkor ez általában azt jelenti, hogy lehetőségünk van PC vagy laptop nélkül tartalmakat lejátszani közvetlenül egy Pendriveról, vagy külső merevlemezről. A legtöbb irodai projektor egy opcionális Wi-Fi modul segítségével wireless képessé tehető, így tartalmainkat már vezetéknélkül is bemutathatjuk, sőt a letölthető alkalmazásokkal villámgyorsan kapcsolatot teremthetünk a mobiltelefonunk vagy tábla PC –nk, és a projektor között.  

Fontos odafigyelnünk itt is a projektor további tulajdonságaira, mint pl. található-e benne hangszóró? Ezzel a kis jellemzővel megspórolhatjuk egy tárgyalóterem kisebb audiorendszerének megvásárlását.

Szerencsére ma már ezek mind elérhetőek az irodai projektorok esetén, mindössze annyi a dolgunk, hogy vásárláskor odafigyelünk a készülékek paramétereire, vagy egyszerűbb, ha hozzáértő cég tanácsadójához fordulunk.

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH

Kapcsolat

 

Cím: 1113 Budapest,
         Bocskai út 54.

 

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 1 385 3653
Mobil:  +36 30 428 6090
             +36 30 336 8828
             +36 30 691 4440

magyarorszag

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.