MI AZ NDI® ? MI AZ NDI® ? MI AZ NDI® ? MI AZ NDI® ?

MI AZ NDI® ?

share icon
Megosztás
2021. 10. 13.

MI AZ NDI®?

Az NDI® (Network Device Interface) egy ingyenes protokoll az IP -n keresztüli videó megosztáshoz, amelyet a NewTek fejlesztett ki. Úgy tervezték, hogy lehetővé tegye az élő professzionális videók terjesztését a meglévő IP -infrastruktúrán keresztül, megszabadítva a felhasználókat a hardver korlátaitól, elősegítve a csökkentett költségeket és  telepítési időt.

 

Ahogy a videó jövője egyre inkább hálózati alapú elosztási megoldások felé mozdul el, az NDI® rugalmas és sokoldalú, amely lehetővé teszi több videofolyam továbbítását megosztott kapcsolaton keresztül. Az NDI® szabványos Ethernet hálózatokon keresztül támogatja a kiváló minőségű videókat.

 

Az NDI® a Network Device Interface rövidítése. A NewTek 2015-ben jelentette be az NDI®-t, a protokollt pedig 2016 elején bocsátották nyilvános használatra. 2017-ben megjelent a protokoll 3. verziója, amely multicast támogatást, NDI-HX nevű nagy hatékonyságú módot és egyéb szolgáltatásokat is tartalmaz.

 

A multicast olyan csoportos kommunikáció, ahol a tartalmat egyszerre több célállomásra címzik, és pozitív hatással van az NDI® adó sávszélesség -felhasználásának csökkentésére.

 

MILYEN NDI®TÁMOGATOTT BERENDEZÉS ELÉRHETŐ?

Az NDI®-t számos gyártó és fejlesztő támogatja, mind hardverben, mind szoftverben. Mivel minden hálózatra csatlakoztatott videoeszköznek és szoftvernek előnyös - videokeverőket, grafikus rendszereket, rögzítő kártyákat és sok más NDI® támogatással rendelkező eszközt talál. Íme néhány a legfontosabbak közül:

NewTek

Adobe / Adobe Creative Cloud

JVC Professional

Panasonic

Evertz

LiveU

Deltacast

NewBlue

 

NDI SÁVSZÉLESSÉGI KÖVETELMÉNY

Az NDI® átvitelhez szükséges sávszélesség a felbontástól és a képsebességtől függően változhat. Maga az NDI® kódoló algoritmus független a felbontástól és a képkockasebességtől, és támogatja a 4K felbontást és az azt meghaladó felbontásokat. A szabványos GigE-hálózatok feletti csúcsteljesítményével lehetővé teszi a adatok átvitelét egy hihetetlenül sokoldalú vezetékre anélkül, hogy ez meghiúsítaná az SDI kamerákba lévő beruházásokat, vagy a költséges, nagysebességű hálózati infrastruktúrát.

 

Mennyire hatékony az NDI® a videó tömörítésben?

Az NDI® tömörítést használ a videofolyamok hálózaton történő továbbítására. A NewTek szerint az NDI® az egyik leghatékonyabb kodek:

 

„Az NDI lényegesen jobb tömörítést ér el, mint a professzionális műsorszórásra elfogadott kodekek többsége. Egy tipikus, modern Intel-alapú i7 processzoron a kodek egyetlen mag segítségével képes tömöríteni egy 1920x1080-as videó jelet 250 képkocka / másodperc sebességgel. Az NDI®-kodek csúcsjel-zaj aránya (PSNR) meghaladja a 70 dB-t tipikus videotartalom esetén. Egyedülálló és fontos, hogy az NDI® az első olyan kodek, amely többgenerációs stabilitást biztosít. Ez azt jelenti, hogy a videójel tömörítése után nincs további veszteség. Az NDI® technikai várakozási ideje 16 videó szkennelési sor.”

 

NDI ®FORMÁTUMOK

Az NDI® támogatja az összes felbontást, képkockasebességet és videófolyamot, alfa csatornával és anélkül. A leggyakoribb eredmények várhatóan 8 bites UYVY és RGBA videók, de a 10 és 16 bites támogatás is rendelkezésre áll. 

 

Hol használható az NDI®?

Minden olyan helyen használható ahol nagyobb távolságok és sok forrás található. Sportcsarnokokban, stadionokban, konferenciaközpontokban, oktatási és állami intézmények körében egyaránt népszerű eszköz.

Kérdés esetén keresd az AVmax-ot!