Oktatótermek

(20+ fő)

Az oktatótermek külsős vagy belsős rendezvények, oktatások helyszínei. Általában nagylétszámú 20+ fő befogadására alkalmas terek. A XXI. században az oktatótermek kizárólag hibrid teremként képzelhetők el, tehát egyszerre történik offline előadás a szűk hallgatóság részére, és történik egyirányú vagy kétirányú közvetítés a világ bármely pontjára. A távoli résztvevők miatt fontos szempont, hogy a beépített rendszer a terem bármely pontjáról ugyan azt a minőségi hangot és képet biztosítsa a távoli félnek/rögzítés során, mint ha ők is a teremben ülnének.

OKTATÓTERMEK Felszereltsége

Az oktatótermeket is MS Teams Rooms vagy Zoom room képessé tudjuk tenni. A gördülékeny online oktatások elősegítése érdekében az alábbi eszközökkel érdemes felszerelni:

USB-C kábeles és wireless jelátviteli megoldások BYOD (Bring Your Own Device) üzemmód esetén. Az USB-C kábeles megoldás esetén lehetőség van az audio, video, videokonferencia USB perifériák jelátvitelére, és párhuzamosan a notebook töltésre is (60W).
Az akusztikus panelek feladata a terem oldalfalairól visszaverődő hangok csökkentése, javítva a videókonferencia hívások minőségét: „teres hang” megszűntetése.
Teremvezérlés funkciók akár redőny, világítás, AV technika kezelése egyetlen érintőképernyős felületről, terem automatizációk. Több prezentációs csatlakozási lehetőség az asztalon, automatikus vagy érintőképernyőről vezérelhető bemenet választással.
A nagyobb terek esetén már nem elegendő a kamera beépített mikrofonja, hanem professzionális, irány nyalábolt mikrofon panelek beépítése szükséges a minőségi beszédhang átvitelhez. Ezek a panelek építhetők álmennyezetbe, tehetők oldalfalra, illetve elhelyezhetők az asztalon is. A terem adottságok döntik el, melyik a legcélszerűbb választás. Igény szerint hagyományos vezeték nélküli csiptetős vagy kézi mikrofonnal kiegészíthető a beszédátviteli rendszer.
A kíváló beszédérthetőséghez szükséges a megfelelő hangnyomású, frekvencia átvitelű, teljesítményű hangsugárzók kiválasztása. Terem adottságoktól függően az oszlop vagy soundbar hangsugárzók ideálisak lehetnek. Igényként jelentkezhet a "bulis" hangzás és teljesítmény is egy-egy céges party megtartásakor.
Az ideális hangtér lefedettség legtöbbször álmennyezeti hangszórókkal oldható meg gazdaságosan, 100V-os rendszerű vagy ohmikus álmennyezetbe süllyesztett hangszórókkal. Az egyenletes hangerő-frekvencia lesugárzáson kívül előnye, hogy a terem zónázható, így például előadói prezentációkor kézi mikrofonozás esetén a mikrofon gerjedés csökkenthető.
Hagyományos fehértábla digitalizálás, videókép megoszthatóság egy Microsoft Teams / Zoom meeting híváskor, így a távoli fél láthatja a whiteboard táblára rajzolt információkat.
A konferenciatermekben a nagyméretű, távolról is jól látható kép alapfunkció. A nagy méretű kép esetén a legjobb ár/érték aránnyal a lézeres fényforrású projektorok rendelkeznek. A projektorok időszakos karbantartást igényelnek. Erős külső beeső fény, vagy hosszútávú beruházás esetén nagy méretű direkt LED falak telepítése is javasolható, kedvező TCO-val. A terem adottságoktól függően, erős külső fény esetén a projektorok kontrasztja jelentősen romlik, ellenben a direkt fénykibocsátású LCD vagy direkt LED megjelenítőkkel.
Nagylátószögű és magas zoom tartománnyal ellátott vezérelhető PTZ kamerák, előadókövető funkcióval.
Vezeték nélküli kézi, zsebadós csíptethető vagy fejmikrofon és pulpitus mikrofonok. A vevő egysége a mennyezetre rögzítve, a biztonságos és stabil vezeték nélküli jelátvitelért.
Nagylátószögű kamera a közönség, vagy hallgatóságot mutató kamera nézethez.
Az oktatótermekbe ideális megoldás a kisebb méretű interaktív monitorok felszerelése, amelyek használhatók önálló whiteboardként vagy annotációs funkcióval a vetített tananyagra rajzolhatunk élőben. A kisebb méret miatt kényelmesebb a használata az előadónak, ellenben a monitoron megjelenő kép teljes mértékben tükrözhető a nagy méretű projektoros vagy LED falas vetítésre, így a hallgatóság nagyban látja ugyanazt a képet, amit az előadó a kisebb méretű interaktív monitoron.