Hogyan válasszunk vetítővásznat

Hogyan válasszunk vetítővásznat

Ha érdekel, hogy videotartalmaidat a lehető legjobb minőségben élvezhesd, akkor valószínűleg már tudod, hogy a projektor verhetetlen egy igazán jó filmes élmény érdekében.

share icon
Megosztás
2021. 02. 15.

Sokszor előfordul, hogy  miután befektettünk egy kivetítőbe, teljesen figyelmen kívül hagyjuk a megfelelő vetítővásznat. A falra, vagy csak fehér felületre vetítés meglehetősen  negatív hatással tud lenni a képminőségre. Különösen a kontraszt, a felbontás és a színhű kép ami leginkább fontos egy  felület használatánál. 

Ha van szabad hely, mindig jobb, ha fix képernyőt választasz. A rögzített vászon alumínium vagy fa keretből áll, amely nagyon szorosan tartja a képernyőt, és általában PVC-ből készül. Ez az opció  sima és egyenletes vetítési felületet kínál a legjobb ár-érték arányban, és könnyebben integrálható. 

A rögzített keretű képernyők hátránya  azonban a méretük. A nagy képméretet még mindig csak projektor és vetítővászon felhasználásával lehet elérni a legköltséghatékonyabban. Ehhez elengedhetetlen egy minőségi vetítővászon, aminek  főbb szempontjai nem csak az anyagminőség, a megbízható motor, a mechanika, de legfontosabb része a vetítőfelület, amit gondosan ki kell választanunk, ha a legjobb képminőséget szeretnénk elérni.

A felhasználás során gyakran találkozunk azzal az esettel, hogy nagy képet szeretnének vetíteni, de nincsenek meg hozzá a megfelelő körülmények. Beszűrődő fény, világos falak, - a fényvisszaverődések  pedig rontják a kontrasztot. A megoldás az ALR (Ambient Light Rejecting) – ben rejlik, mely a környezeti fény kizárása alkalmas vetítőfelület. Ezzel az eszközzel akár hófehér falakkal rendelkező szobában is vetíthetünk kontrasztos képet.

A Screenline ebből a felületből 2 féle lehetőséget is kínál. Minimálisak az irányított felülettel kapcsolatos negatív hatások, nincs Hotspot és csillogás,  viszont fényveszteséggel számolnunk kell, ezért nagy felületeknél már fontos a nagyobb fényerejű gépek kiválasztása.

Ha megfelelőek a vetítési körülmények, ahol teljesen elsötétíthető a szoba és a falak is sötét színűek, ott alkalmazható a hagyományos fehér vászon is.

Konferenciatermek, tárgyalók, tantermek, előadótermek, színházak  vagy mozik a legvalószínűbbek a vetítővásznas felhasználásra az otthoni házimozi élmény mellett. Tekintettel a sokféle beállításra és alkalmazásra, a vetítővásznak széles spektrumban választhatók.

Egy konferenciateremben opcionális lehet a motorizált vászon, mely falra vagy mennyezetre szerelt és parancsra ereszkedik le (vagy akár automatikusan, amikor a projektor be van kapcsolva). Alternatív megoldásként léteznek mennyezetbe süllyesztett ernyők, amelyeket teljesen egy süllyesztett mennyezet fölé telepítenek.

A projektor kiválasztása már egy összetettebb feladat, hiszen figyelembe kell venni a szoba adottságait, milyen célra szeretnénk használni, mekkora a szoba mérete , és  olyan további specifikációra, mint a vetítési távolság, a fényerő, a képarány és a felbontás. Az optimális látótávolság kiszámításához figyelembe kell vennünk az emberi szem látómezőjét, és ehhez mérten kell felszerelni a vásznat és a projektort egyaránt


Ha nem vagy biztos a választásodban keresd AV tanácsadóinkat és segítenek bármilyen AV témával kapcsolatos kérdésed megválaszolásában.